Nekovri bezoekt: Testkas P. Aker in Hem

Nekovri-lid P. Aker is één van de veertien deelnemende leliebollenexporteurs aan de “Dutch Lily Days” (https://www.dutchlilydays.nl). Bezoekers uit binnen- en buitenland krijgen tijdens de jaarlijkse Dutch Lily Days een mooi overzicht aangeboden van wat Nederlandse lelieveredelaars en -exporteurs te bieden hebben. Vanwege de corona-maatregelen zijn de Dutch Lily Days helaas verzet naar 2022, maar de testkas was wel opgeplant. Jurgen Hoogland, general manager van P. Aker, nodigde het Nekovri-team daarom uit in Hem te komen kijken wat er nou uit de koelcellen komt.

Bij binnenkomst in de kas zien we een erg indrukwekkend beeld van allerlei kleuren lelies van verschillende hoogtes. “Zo rond februari-maart worden de leliebollen opgeplant”, licht Jurgen toe. “Elke knop wordt geteld en elke plant wordt onderzocht op alle mogelijke afwijkingen zoals virussen. Allemaal door onze eigen mensen. We hebben zo een heleboel data op basis van eigen bevindingen.” Waar de lelies er op het eerste gezicht prachtig uitzien, ontdekt Jurgen toch wat kleine zaken: “Er is een groot verschil tussen de kijk van de klant en die van de specialist!” Productkennis blijkt in onze sector broodnodig en gelukkig aanwezig.

De leliebollenexportmarkt heeft het door de corona-crisis zwaar gehad, vertelt Jurgen. “Het beperken van het aantal aanwezigen bij zowel rouw- als trouw ceremonies en het verbieden van feesten heeft zijn weerslag gehad.” Maar met het einde van de coronamaatregelen in zicht lijkt ligt een herstel van de markt van de indrukwekkende lelies én een nieuwe editie van de Dutch Lily Days in 2022 er zeker in te zitten!